Testing testing.... haaa... makcik terdorong nak share resepi ni kerana kawan sekolah makcik, Suhara sibuk tanya kat group wassap kami siapa yang tahu resepi ni. Then, Ratna sibuk angkat nama makcik. Nak kena cubit Ratna ni kan... tak pe... meh la makcik share. Ni resepi bonda makcik... Makcik pun dah lama tak buatnya sebab hubby makcik tak suka ayam masak kicap style jawa. Dia kata agak kuat rasanya... Hai... orang N9 le katakan... So, ni dia, gambo tak de. Nanti la update gambo later.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam dipotong 8- dibersihkan
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dipotong bulat
1.5 inci halia
Sedikit lada sulah/lada hitam
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 biji lada basah merah- dibelah 2
Kicap masin secukupnya - stand by setengah botol kecil la
Sedikit cuka
Sedikit gula
Cara-caranya:
1. Gaul ayam dengan sedikit sahaja garam dan serbuk kunyit lalu goreng. Jangan garing tau. Biasa-biasa aje kerana kita mahu tekstur daging ayam yang lembut.
2. Ketepikan ayam yang telah digoreng.
3. Tumbuk bersama bawang merah, bawang putih, halia dan lada sulah/lada hitam.
4. Dalam kuali berasingan, masukkan sedikit minyak masak lalu tumis bahan tumbuk hingga naik bau/kekuningan.
5. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis sehingga naik bau.
6. Masukkan kicap dan sedikit air serta 1 sudu kecil cuka. Biarkan mendidih.
7. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gula secukupnya. Masak hingga kuah agak pekat.
Jika suka kuah agak cair, tak payah masak lama sangat.
8. Masukkan lada basah merah dan bawang besar yang telah dipotong bulat. Gaul rata dan tutup api. itu aje...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan